
- Martina Kopecký
- 0 Komentáře
Chocolate je více než jen sladkost
Vždycky mi bylo divné, jak čokoláda dokáže zvednout náladu. Když se cítím špatně, vezmu do ruky kousek čokolády a mám pocit, jako by se mi vše rozzářilo. Je čokoláda náš tajný klíč k štěstí? Co je na téhle pochoutce tak fascinující, že dokáže udělat náš den o tolik lepší? A opravdu vás může "nakopnout"? Zajímala jsem se o tuto otázku tak mnoho, že jsem o ní nakonec napsala celý dlouhý článek. Takže se pohodlně usaďte, vezměte do ruky svůj oblíbený kousek čokolády a pojďme tomu přijít na kloub společně.
Co se to děje v našem mozku?
Než se pustím do výzkumu výhod a nevýhod konzumace čokolády, pojďme se podívat, co se vlastně děje v našem mozku, když ji jíme. Když konzumujeme čokoládu, naše tělo produkuje různé chemické látky. Jednou z nich je fenylethylamin, který je spojen se zvyšováním nálady. Tato látka se často označuje jako "látka lásky", protože se vylučuje, když se zamilujeme. Je to ten stejný pocit, který máme, když jíme čokoládu. Z toho důvodu, není náhoda, že čokoládu často označujeme za "jídlo bohů", je to opravdu tak trochu magické.
Tato chemická látka stimuluje vydělávání endorfinů v našem těle. Endorfiny jsou chemické látky, které nám pomáhají cítit se šťastnější a relaxovanější. Jsou to tak trochu naše tělesné "léky" na špatnou náladu. Takže pokud jste někdy slyšeli o tom, že čokoláda je náš "happy food", není to pouhý mýtus. Je to pravda.
Není čokoláda jako čokoláda
Nyní, když už víme, co se děje v našem mozku, když jíme čokoládu, je důležité si uvědomit, že ne všechna čokoláda je stejná. Je vždy důležité si vybírat tu správnou. Nesnažte se najít svou štěstí v těch nejlevnějších čokoládách. Tyto často obsahují mnoho tuků, cukru a obilovin a málo kakaových bobů. Pokud chcete opravdu využít výhod, které čokoláda nabízí, měli byste hledat ty produkty, které obsahují více než 70% kakaa.
Tato čokoláda, někdy označovaná jako hořká nebo tmavá, je bohatá na antioxidanty, které mohou pomoci zlepšit náladu a zlepšit celkové zdraví. Ale pozor: i když tento typ čokolády nabízí mnoho výhod, je důležité ji konzumovat s mírou.
Bavit se, být zdravý, jíst čokoládu
Než začnu hovořit o tom, jak správně konzumovat čokoládu, chci vás ujistit, že není nic špatného na tom občas si dopřát kousek tohoto sladkého hříchu. Jak jsem již zmínila, čokoláda může skutečně zlepšit náš den, a když ji konzumujeme správně, může nám dokonce přinést mnoho výhod pro naše zdraví. Nevěříte mi? Ale je to tak!
Podle studií provedených na Harvard Medical School může konzumace tmavé čokolády zlepšit zdraví srdce, snížit riziko vzniku cukrovky a pomoci v boji proti stresu. Zdá se tedy, že moje malá obsese s čokoládou nemusí být tak špatná, jak by se mohlo zdát. Takže si klidně dopřejte kousek této božské pochoutky, ale mějte na paměti, že stále je třeba dbát na míru.
A to je všechno, co vám mohu říct o čokoládě a tomu, co s námi dělá. Jsem si jistá, že po přečtení tohoto článku budete mít chuť se ponořit do světa sladkých pochoutek a objevovat radost, kterou čokoláda může přinést. Takže se pohodlně usaďte, dělejte to, co vás baví, a nezapomeňte si dopřát kousek čokolády. Pamatujte, že máme jen jeden život a je třeba ho žít na plno!