- Matej Novotný
- 0 Komentáře
Proč se všechno tak skvěle chutná, když jste vysoko?
Mluvíme-li o tom, proč se jídlo chutná lépe, když jsme vyšší, narážíme na komplexní interakci mezi naším tělem a psychoaktivními látkami, jako je tetrahydrocannabinol (THC), který je hlavní psychoaktivní složkou marihuany. Ale začněme od začátku.
Cesta do mozku: THC a chuťové pupeny
Když konzumujete marihuanu, THC projde vaším tělem a váže se na určité receptory v mozku známé jako kanabinoidní receptory. Tito receptoři jsou součástí takzvaného endokanabinoidního systému, regulačního systému v těle, který ovlivňuje řadu fyziologických procesů, včetně chuti.
Poseďte si a představte si, jaké by to bylo, kdyby každý z vašich chutí objevil jeho skutečné, plné potenciály. Všechno by bylo tak intenzivní, tak pestré a tak lahodné. Při užití marihuany je to právě to, co se děje. Právě to, co to způsobuje, ale ve skutečnosti je to trochu složitější.
Ovlivnění projevu chuti: Vysoká chuť k jídlu
Už jste někdy po konzumaci marihuany zažili náhlou chuť na slané chipsy, sladké sušenky nebo jiné jídlo? Tento jev, známý jako "munchies", je dalším důvodem, proč všechno chutná tak dobře, když jste vysoko.
Marihuana totiž zvyšuje chuť k jídlu tím, že zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který je často označován jako "hladový hormon", protože signalizuje vašemu tělu, kdy je na čase jíst. Vysoké hladiny ghrelinu tedy mohou vést k většímu pocitu hladu, a také k většímu apetitu.
Kulturní vlivy na chutě: Dopady na naše chutě
I když je THC jedním z hlavních důvodů, proč jídlo chutná lépe, když jste vysoko, úlohu hraje také sociální a kulturní kontext. V naší společnosti je konzumování marihuany často spojováno s určitými chováními, včetně konzumace určitých typů jídla. Když jíme tyto potraviny, naše tělo se stává "zdokonaleným" senzorickým orgánem, který je schopný vnímat chutě a textury mnohem intenzivněji.
Koneckonců, proč si myslíte, že fast foodové řetězce tak rádi nabízí slevy a akce pro lidi, kteří jsou pod vlivem? Je to z toho důvodu, že vědí, že vaše chuťové pupeny jsou v tu chvíli na vrcholu a chtějí využít tuto skutečnost k tomu, aby vám prodali co nejvíce svých výrobků.
Výzkumy a studie: Potvrzení teorie?
Existují různé studie, které se pokusily prozkoumat, proč jídlo chutná lépe, když jste vysoko. Například výzkum z roku 2014 v časopise Nature Neuroscience zjistil, že u myší dochází po podání THC k zvýšení chuti k jídlu, což naznačuje, že stejný efekt by mohl platit i pro lidi.
Je to fascinující téma a ještě je mnoho co zkoumat a objevit. Co je ale jisté, je to, že pokud jste někdy byli vysoko, pak pravděpodobně znáte ten příjemný pocit zvýšené chuti k jídlu a doznívající chuti, kterou to přináší.
Závěrem: Jak to všechno souvisí
Takže, proč se všechno tak skvěle chutná, když jste vysoko? Je to pravděpodobně kombinace THC a jeho vliv na vaše chuťové pupeny, zvýšení hladiny ghrelinu, a také určité sociální a kulturní faktory. Je to opravdu fascinující a složitý proces, který stále ještě přináší mnoho otázek.
Naštěstí pro nás, nyní víme trochu více než na začátku. A ti z nás, kteří mají rádi tu doslovnou "výši" z příjemného jídla, si to můžeme užít ještě více, nyní když chápeme, co se děje sousedství.
Abych to upřímně přiznal, jednoho dne jsem se dostal domů po náročném dni a uvařil si nejlepší večeři, jakou jsem kdy měl. Jak je možné, že jednoduchý burger a hranolky mohou chutnat tak fantasticky? No já vím, byl jsem v tom čase trochu vysoko.